C.F. Dahl och LoL

10.2 - 4.3

enter image description here

enter image description here

enter image description here

enter image description here


C.F. Dahl och LoL

C.F.DAHL Carl Fredrik Dahl påverkades tidigt av abstrakta målningar av framstående figurer som Picasso - ett intresse och en passion uppmuntrad av hans konstlärare från grundskolan, Rolf Palvén.

Carl Fredrik experimenterade med olika material och tekniker för att skildra människor och objekt ur ett abstrakt perspektiv. När han sedan sammanförde olika former av bildrepresentationer upptäckte han den metod och teknik som han nu har förfinat och vidareutvecklat. En teknik baserad på en blandning av fotografi och målning.

Vid 19 års ålder studerade Carl Fredrik vid Österlens Konstskola i Simrishamn, Sverige. Några år senare blev han inskriven på fotografiprogrammet på Folkuniversitetet i Lund, och arbetade sedan flera år som fotografassistent inom reklam- och modebranschen. I början av 2000-talet återupptog han målningen igen.

Carl Fredrik har tagit fotografiska tekniker och kunskaper om fotografering till sina målningar och hans senaste arbete är tydligt inspirerat av fotograferingsvärlden. Hans målningar är sammansatta på samma sätt som "ett suddigt foto med lång exponering." Han blandar figurativt och abstrakt, vilket ofta låter förgrunden flyta in i bakgrunden. För att skapa grynighet i målningarna, som den som du hittar i filmer och foton med låg upplösning, använder han ursprungligen grus som struktur. Många av Carl Fredriks målningar har titlar inspirerade av årstiderna eller ljuset eller färgerna vid olika tidpunkter på dagen.

LoL Under 90-talet då LoL var kapellmästare för den i Frankrike mycket populära och kända Talk Showen ” Nulle Part Ailleurs” på Canal + hade han den stora förmånen att i direktsändning ackompanjera världsskända artister såsom Gloria Gaynor, Ben Harper, Barry White, Seal, Tom Jones … listan är lång.

Vid denna tid reste LoL ofta till Barcelona. Under en av sina vistelser där fick han upp ögonen för den katalanske konstnären, Antoni Tàpies arbete.

Denna upptäckt blev begynnelsen på en ny resa; LoL började måla och parallellt med musiken skapa abstrakt konst.

Han hade turen att få möta mästaren Tàpies ramare och gode vän, Antonio Dalmao, som tog honom under sina vingars beskydd och undervisade honom i olika tekniker samt uppmuntrade honom att fortsätta.

Att ge fonden i sina tavlor en struktur blir ett speciellt uttryck i LoL’s måleri.

Staden New York har alltid haft ett starkt inflytande pà LoL´s musik, energin från denna metropol med sina gigantiska skyskrapor fascinerar honom och där föds idén och behovet av att måla NYC, att låta den bli hans egen.

« Skyskrapor i svart och vitt, likt skuggor som stryks på en snabb och kaotisk struktur, klär av kontrasterna och ger mig en annan tolkning av staden med det ständigt skiftande ljuset, beroende på vilken tid av dygnet vi befinner oss – en hårfin balans mellan figurativt och abstrakt »


Tillbaka