Discrete - Jårg Geismar & Johan Röing

3.8 - 30.9

Bild #5


Bild #4


Bild #3


Bild #2


Bild #1


Discrete är en utställning med konstnärerna Jårg Geismar och Johan Röing. Båda är födda 1958 i Sverige och studerade vid Kunstakademie Düsseldorf 1980-86 för samma proffessor Fru Prof. Irmin Kamp. JG är idag bosatt i Düsseldorf och JR i Fuglie. Denna utställning är deras första utställning tillsammans i Sverige.

Som titeln antyder arbetar de med uppfattningen av det individuella, det annorlunda. Med sin vitt skilda syn på konstprocessen och presentation är det ett fruktbart möte som uppstår i konsthallen.

JG har arbetat med plats-specifik konst sedan 80-talet där han absorberar sin omgivning och försöker på olika sätt presentera olika fragment där han ofta återkommer till olika former och objekt och färger (ofta rött). Hans konst aktiverar besökaren att försöka öppna sina sinnen för de koder som finns i rummet vilket blir en vägledning till större förståelse. "Geismar's art is unwidely and impossible to categorize, he creates things that can't be pigeonhold..." Kenny Schachter in THE RED LINE, HATJE CANTZ 2013. Med sina rötter i Fluxus rörelsen och inspiration av Joseph Beuys har han en stor tro på mänskligheten och hur vi kan samverka över gränserna globalt.

JR är främst skulptör i traditionell mening, hans skulpturer består av sågat trä. Spåren efter motorsågen är fullt synliga. De strykes med linolja och pigment som framhäver formen. Arbetet är metodiskt och med en klar rytmik. En klar synlighet eftersträvas, skulpturen är vad som blir kvar. Han bearbetar den inre och yttre rymden i skulpturerna och skapar osynliga kraftfält i materialet. I denna utställning kommer det att visas abstrakta strukturer med influenser från ursprungsbefolkningar och expressionism. Under tiden på akademien var Tony Cragg en viktig mentor för Johan.

I utställningsrummet kommer JGs skira folie målningar sväva längs väggarna medan JR trätotems i monokroma färger står fast sprugna ur golvet.


Tillbaka