Rum för Serier

28.9 - 2.12

enter image description here enter image description here

Max Andersson

Max Anderssons mörka och surrealistiska serier går inte att ta miste på. Med närmast klassiska serieböcker som Pixy (1992) och Bosnian Flat Dog (2004) har han blivit en kultfigur för svenska alternativserier. Tillsammans med andra tongivande tecknare – som Joakim Pirinen, Lars Sjunnesson och Knut Larsson – har Max Andersson tänjt på gränserna för vad svenska serier kan vara.

Utställningen presenterar verk från Anderssons senaste bok Utgrävningen (2016), men den blickar även tillbaka på hela hans karriär med titlar som Vakuumneger (1994), Döden (2003) och Container (2005). Hans serier har översatts till flera språk, bland annat engelska, franska, finska, italienska och tyska. Förutom böckerna har han publicerats i dagspress och tidskrifter, inklusive Dagens Nyheter, Le Monde Diplomatique och Galago.

Max Andersson är född 1962 Karesuando i det i allra nordligaste Sverige vid gränsen till Finland. Han är utbildad formgivare och filmkonstnär, och har en lång rad filmer i sitt bagage, varav många animerade. Såväl hans serier och filmer har vunnit en rad priser, häribland Seriefrämjandets Urhunden 1994.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet med stöd av Malmö stad.


Hälge – skogens konung kommer till stan!

Sverige är känt för älgar. Och Hälge är utan tvekan vår mest kända – och älskade – älg! Till sinnelaget är Hälge en aning melankolisk, men kvicktänkt som tusan när det handlar om att undvika jägaren Edwin, jakthunden Blixten och den vapentokige Uffe! Livet i skogen kring byn Avliden är inte alltid så lätt …

Serien Hälge skapades av Lars Mortimer 1991 och började sin bana i serietidningen Åsa-Nisse. Men läsarna ville se mer, och nio år senare utkom det första numret av den egna tidningen Hälge. Sedan starten har serien visat hur Hälge med finurlighet och en hel del tur lyckats överleva älgsäsongen, år efter år. Något han gärna retar Edwin för när säsongen väl är över.

Lars Mortimer gick bort i slutet av 2014. Innan dess hade han lärt upp den yngre tecknaren Alan Kamieniarczyk, som till glädje för alla fans tagit över stafettpinnen och ser till att Hälge fortsätter sina äventyr. Alan är känd i seriebranschen och har tecknat klassiska figurer som Pettson & Findus och 91:an.

Utställningen visas i Rum för serier, Seriefrämjandets galleri i Malmö, och arrangeras av Seriefrämjandet i samarbete med Egmont Publishing och med stöd av Malmö stad.


Tillbaka