Samisk sommar

1.5 - 23.8

Vernissage

tisdag 01 maj 13:00 - 16:00

Händelser


tisdag 01 maj 13:00 - 16:00

Ammarnäs Sameförening bjuder in till en rad aktiviteter i samband med att utställningen öppnar. Mat & hälsa: Laila Spik ger tips och smakprover på hälsosam mat för alla som vill lära sig av den samiska klokskapen. Joik: Lär dig joika med samiska rocksångerskan Yana Mangi, som håller workshop. Sagorna: I kåtan samlas man när man har historier att berätta. I tältkåtan, lávvun, i slottsparken får små och stora barn lyssna till samiska berättelser och sagor upplästa av Inger-Anna Skum. Lassokastning: Det är en konst att fånga en ren i rörelse med lasso. I slottsparken kan alla få prova på sina färdigheter och träna på att bli en bra lassokastare.

enter image description here


Samisk sommar på Bosjökloster Skott

I samarbete med Ammarnäs Sameförening och Föreningen Bosjöklosters Vänner har Bosjökloster i år glädjen att presentera utställningen Samisk Sommar på Slottet.

Från Skåne ska vi färdas ca 1800 km för att uppleva de nordligaste delarna av vårt avlånga land. I sommar kan du komma nära en del av samernas unika hantverk och kultur här på Bosjökloster. Utställningen visar textil och dräkter, smycken och bruksföremål, från förr till nutid, bland annat av tvillingsystrarna Berit Nilsson och Margareta Grahn och nyskaparen Patric Jonsson. Den kände samiske konstnären Nils Nilsson Skums ättlingar, systrarna Ella-Kari, Åsa och Inger-Anna Skums stämningsfulla fotografier och film av Erika Mikaelsson ger en inblick i samisk vardag. Den internationellt kända kulturarbetaren Laila Spik presenterar samernas hälsosamma kost från naturens apotek och skafferi.

Utställningen är öppen dagligen 1 maj- 23 augusti.


Tillbaka