Täljfest i Falsterbo!

22.10 - 22.10

Bild #1


Välkommen till på täljfest!

UNGEFÄRLIG PROGRAM: Kl. 10 uppstart: fika, mingel Kl. 11 slöjdardemonstration: Knut Östgård visar hur han täljer skedar och slevar. Uppdelning i slöjdgrupper: efter nivå/förkunskap Täljverkstad: vi täljer skedar, slevar och spatlar Lunch: ta med egen, eller köp i restaurangen Täljverktad: vi fortsätter tälja i grupperna Kl. 14 trädvandring med Naturum: vi tittar på bl. a fyra sorter av tall som växer kring Falsterbo Strandbad. Kl. 15 fika med föredrag: Désirée Lennklo, intendent vid Tomelilla konsthall, berättar om sin farfar Olle Perssons knutor. Kl 16 Slut.

OCKSÅ UNDER DAGEN: Miniutställning med Olle Persons knutor. Under hela sitt liv intresserade sig Olle Persson för naturen. Vid sitt frånfälle lämnade han efter sig vad som närmast kan beskrivas som ett naturaliekabinett bestående av tusentals föremål, varav knutorna står för den största delen. Knutor är tumörliknande utväxter på träd. De är löst sittande och det skadar inte trädet att få dem bortplockade. Alla knutor är unika till form och utseende. Olle utvecklade en egen metod att insamla och behandla knutorna för bevarande. Resultatet är fantasieggande och inspirerande naturkonst.

Slipstation. Vassa verktyg är ett måste. Därför kommer det finnas slipstenar, brynen och striglar på plats. Har du aldrig slipat knivar förr, så passa på att lär dig!

Verktyg. Vi kommer att försöka låna ihop knivar, skedknivar, yxor, sågar mm av många olika tillverkare så att du får chansen att hitta dina favoriter.

Deltagarnas egna utställning. Visst är det roligt att se vad de andra deltagarna brukar slöjda? Ta gärna med dig några föremål som du gjort så ordnar vi en slöjdutställning över dagen.

Täljfesten arrangeras av Skånes hemslöjdsförbund i samarbete med Söderslätts hemslöjdsförening, konsthallen och naturum på Falsterbo Strandbad.


Tillbaka